kuva tietokoneen näyttöruudusta, meneillään on teams-webinaari

Webinaareilla tietoutta erityisyydestä

TYRSKY-hankkeen ammatilliset erityisoppilaitokset, Aitoon koulutuskeskus, Ammattiopisto Luovi ja Kiipulan ammattiopisto, ovat järjestäneet vuoden 2022 aikana yhdeksän webinaaria. Aiheet nousivat oppilaitoksen ohjaus- ja opetushenkilöstölle teetetystä kyselystä, jossa kartoitettiin erityisen tuen toteutumista ja näkemyksiä pirkanmaalaisissa yleisissä ammatillisissa oppilaitoksissa. 

Webinaarisarja aloitettiin kahdella webinaarilla, jotka suunnattiin perusopetuksen henkilöstölle ja toiselle asteelle siirtyvien nuorten kanssa työskenteleville. Ammatilliset erityisoppilaitokset esittäytyivät ja kertoivat millaista opiskelu toisella asteella on ja miten vaativa erityinen tuki järjestetään. Yhteistyökumppanina näissä webinaareissa toimi Kehitysvammaisten palvelusäätiö. 

Kolmen seuraavan webinaarin aiheena oli opiskelijan ohjaus opintojen eri vaiheissa. Näissä webinaareissa käsiteltiin niin ensimmäisen nivelvaiheen ohjaamista, opiskelijan yksilöllistä polkua ammatillisessa koulutuksessa kuin työpaikkaohjausta ja siirtymää opiskelusta työelämään. Kevään kruunasi Nuotti-valmennukseen keskittynyt webinaari. 

Kesällä pohdimme uusia aiheita syksyn webinaareihin. Kyselyn perusteella syvensimme aiheita koskemaan kohtaamista ja toimme ”erityisyyttä tavallisemmaksi”. Kolmessa syksyn webinaarissa oli yhteensä 12 puhujaa, uskomattomia omien alojensa asiantuntijoita. Tässä koottuna muutamia saamiamme palautteita kuulijoilta ja puhujilta: 

”Olitte saaneet ihan huippuja luennoitsijoita oikeista paikoista :)” 

”Nämä erkkawebinaarit ovat olleet hienoja kokonaisuuksia ja mahdollistaneet kaikille kiinnostuneille osallistumisen matalalla kynnyksellä. 🙂 Kiitos!” 

”Todella olennaiset ja tärkeät osa-alueet puhujien puheenvuoroissa, tuntui etuoikeutetulta tulla pyydetyksi osaksi tätä kokonaisuutta.” 

”Aiheet olivat tarkoituksenmukaisia ja esitelmät sopivan pituisia. — Nyt ymmärrän taas itseänikin vähän paremmin. Kiitos!” 

Jokaisen webinaarin jälkeen olemme olleet otettuja siitä kuulijamäärästä, joita olemme saaneet linjoille 80 – 120 henkilöä/kerta. Kuulijamäärä ja saatu palaute ovat viestineet meille, että tiedolle on tarvetta. Siinä missä yleiset oppilaitokset ovat saaneet lisätietoa erityisyydestä, myös ammatillisten erityisoppilaitoksien henkilökunta on osallistunut aktiivisesti webinaareihin. Webinaarit ovat toimineet osaamisen vahvistamisen ja ajankohtaisen tiedon lähteenä.  

Työelämän rajapinta -verkosto jatkaa toimintaansa TYRSKY-hankkeen jälkeenkin. Toivomme, että voisimme myös jatkossa järjestää verkostolle samankaltaisia tapahtumia. Vuoden 2022 webinaarien materiaalit on jaettu osallistujille ja tätä kautta saadut vinkit ovat varmasti runsaassa käytössä jatkossakin. 

Kiittäen: 

Tyrsky-hankkeen ammatillisten erityisoppilaitosten hanketyöntekijät 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *