työelämän rajapinta -logo

Uusi työntekijä työyhteisössä

Nykyajan työelämässä on luultavasti jo opittu, että porukkaa tulee ja menee. Niin myös hanketyössä, joka on luonteeltaan melko lyhytkestoista. Aina joku lähtee ja joku aloittaa. Tässä tekstissä me Työelämän rajapinta -verkoston uusimmat tekijät pohdimme, minkälaisia tuntemuksia uudella työntekijällä voi herätä ja minkälaisia asioita uusi tekijä voisi toivoa työyhteisöltä ja esihenkilöltä.

Uudessa työpaikassa aloittaminen voi jännittää ketä tahansa, olipa sitten kyseessä ensimmäinen työpaikka tai työuraa takana jo pidempikin aika. Sen lisäksi, että uuden tekijän pitää tutustua uusiin työtehtäviin, tulee hänen tutustua myös työpaikan käytänteisiin, kuten vaikkapa miten taukohuoneen mikro toimii. Työpaikalla voidaan myös puhua omanlaistaan organisaatiokieltä, jolloin voi olla haastavaa osallistua keskusteluihin, ellei kukaan opasta talon tavoille.

Työyhteisön tuki auttaa valtavasti uuden työntekijän sopeutumisessa ja tehtävän opettelussa. Työyhteisössä olisi hyvä ottaa huomioon, ettei ”aina saa kysyä” ole vain sanahelinää, vaan aidosti saa kysyä ja kaikki osallistuvat uuden tekijän perehdyttämiseen. Pitkään talossa olleille monet asiat sujuvat niin rutiinilla, että voi olla vaikeaa huomata, että uusi tekijä kaipaakin huolellista perehdytystä johonkin, joka muilla sujuu jo tuosta vain.

Perehdyttämisen merkitystä ei voi ylikorostaa. Oman kokemuksen mukaan se, että antaa aloittavan työntekijän aistia työpaikan tunnelmaa ja ottaa mukaan kaikkiin työtehtäviin seuraamaan, antaa hyvän alun työsuhteelle. Ei myöskään liikaa kerralla vaan pieninä palasina ja koko ajan varmistaen, että edellinen asia on sisäistetty. Toki työntekijöissä on eroa, toiset omaksuvat asioita nopeammin eivätkä tarvitse niin paljon toistoa kuin toiset. Avoin vuoropuhelu ja ilmapiirin luominen, jossa aloittava työntekijä uskaltaa pyytää apua, vaikka sen kymmenennen kerran, syventävät molemmin puolista luottamusta. Avoin keskustelukulttuuri mahdollistaa myös palautteen antamisen ja myös kehittävän palautteen antaminen on luontevampaa.

Vaikka on merkittävää antaa aikaa perehtymiselle ja sopeutumiselle, on tärkeää, että uusi työntekijä saa tuntea olevansa hyödyllinen osa uutta työyhteisöä. Uuden työntekijän vahvuuksien tunnistaminen, työtehtävien mukauttaminen ja räätälöinti auttavat omalta osaltaan sopeutumisessa, sillä sopivan vastuumäärän ja mielekkään tekemisen antaminen lisää sitoutumista.

Työelämän rajapinta -verkostossa uusien käytänteiden harjoittelu koulutuksen järjestäjien välillä on muodostanut meistä kehittyvän ekosysteemin, lukuisine palasineen. Koko verkoston tuella ja hyvällä perehdytyksellä myös meistä uusista tekijöistä on kasvamassa hanketyön ammattilaisia, jotka puhumme sujuvaa hankekieltä ja saamme tuoda verkostoon omat vahvuutemme.

Amanda Arvela, Kiipulan ammattiopisto ja Karoliina Nikkarikoski, SASKY koulutuskuntayhtymä

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *