Yhteistyön tekemisen tavat vaativat syntyäkseen aikaa. Jokaisessa Työelämän rajapinta -verkoston oppilaitosorganisaatiossa on vakiintuneet tapansa hoitaa työelämäyhteistyötä. TYRSKY-hankkeessa yhteistyön myötä uusia toimintatapoja on opeteltu.
Useampi Työelämän rajapinta -verkoston oppilaitoksemme on aloittanut TYRSKY-hankkeen myötä yhteistyön Treili Oy:n kanssa. Yrityksen halukkuus oppilaitos – työnantajayhteistyöhön on ollut innokasta ja aloitteellista. Yhtenä harmaana marraskuun päivänä istuimme oppilaitosverkoston edustajien kanssa pohtimaan, mitkä ovat olleet onnistumisen avaimia tässä nimenomaisessa tapauksessa. Kirjaamme tässä ajatuksiamme asiasta.
Treili on yhteistyön aloittamiseksi järjestänyt aikaa tapaamisiin ja keskustelu on ollut aitoa. Alusta asti on tullut esille, että yritys haluaa tehdä monen toimijan kanssa yhteistyötä. Treili on myös tuottanut opiskelijaryhmille materiaalin “Tervetuloa Treilille, Pieni opas muistisairaiden parissa työskentelyyn”. Tämän avulla he ovat tutustuttaneet opiskelijat asiakasryhmän kohtaamiseen ja Treilin toimintatapoihin.
Keskustelussamme yhteistyön toimivuudesta nousi havaintona myös se, että yritys on nähnyt myös erityistä tukea saavien opiskelijoiden potentiaalin yhteistyökumppaneina. Meille on jäänyt kuva, että Treili näkee mahdollisuuksia siellä, missä joku muu voi nähdä hidasteita. Tällä hetkellä Treilin yhteistyökumppaneita ammatillisen koulutuksen järjestäjistä ovat Aitoon koulutuskeskus, Ammattiopisto Luovi, Kiipulan ammattiopisto, Tredu, Takk ja Varalan urheiluopisto. Mutta mitä tuo yhteistyö on?
Ammattiopisto Luovin TELMA-ryhmä käy tekemässä Treilin yksiköissä pihatöitä, pieniä siivoustehtäviä sekä osallistuvat asukkaiden viriketoimintaan kerran viikossa. Myös ravintola- ja catering-alan opiskelija on aloitellut koulutussopimuksella Treili Oy:n Lamminrannan valmistuskeittiöllä. Kiipulan sosiaali- ja terveysalan opiskelijat järjestävät kerran viikossa viriketoimintaa vanhuspalveluyksikössä ja hius- ja kauneudenhoitoalan opiskelijat käyvät tekemässä kauneudenhoito- ja hyvinvointihetkiä. Aitoon koulutuskeskuksen opiskelijat käyvät Treilin toimipisteissä hankkimassa osaamista koulutussopimusjaksoilla. Toimitilahuoltajaksi opiskeleva opiskelija on parhaillaan Treilin Lamminrannan yksikössä opiskelemassa laitossiivousta. Myös Varalan urheiluopisto on tänä syksynä aloittanut yhteistyön Treilin kanssa toteuttamalla liikuntahetkiä Treilin mielenterveysyksikön asiakkaille.
Yhteistyö oppilaitosten kanssa on ollut mieleistä myös Treilille. Juha Laakso, Treili Oy:n rekrytointi-ja markkinointipäällikkö toteaakin:
”Yhteistyömme TYRSKY-hankkeen oppilaitosten kanssa on toiminut erinomaisesti ja on ollut helppoa ja kaikin puolin sujuvaa. Teemme ilolla yhteistyötä myös tulevaisuudessa, tässä yhteistyössä kaikki voittavat.”
Työelämäyhteistyön tärkeys tunnistetaan ammatillisessa koulutuksessa. Tämän työn onnistuminen on ajoittain työn ja vaivan takana, mutta ehdottomasti myös työn ja vaivan arvoista. Työelämän rajapinta -verkostossa olemme tunnistaneet työelämän tarpeiden vaativan usein ketteryyttä ja nopeaa reagointia. Ammatillisen koulutuksen uudistuminen on antanut siihen suuntaan työkaluja. Toivomme Työelämän rajapinta -verkostona, että tällaiset onnistuneet kokemukset saavat jatkoa.
Työelämän rajapinta -verkoston ammatillisten erityisoppilaitosten hanketoimijat