Työelämän Rajapinta Palvelut

Keskiössä asiakkaan toive

Kurkista, kokeile, kouluttaudu-infopäivät kutsuu hoiva- ja hyvinvointialasta kiinnostuneita ihmisiä tutustumaan erilaisiin mahdollisuuksiin. Keväällä 2021 järjestetään vielä yksi infotilaisuus, johon ovat tervetulleita kaikki, joilla on pienikin kiinnostus alaa kohtaan.

Kurkista, kokeile, kouluttaudu-infopäivät ovat valmennuksellisia tapaamisia, joissa esitellään hoiva- ja hyvinvointialan mahdollisuuksien kirjoa. Monesti mielikuva alasta on yksipuolinen, eikä anna todellista kuvaa työn mahdollisuuksista. Alalle hakeutumiseen liittyy pelkoja ja turhautumista pitkiin opintoihin. Infopäivissä myytti pitkistä koulutusjaksoista kuitenkin kumotaan. Sote-alalle on nimittäin nykyään mahdollista päästä myös ilman sote-alan tutkintoa. Opiskella voi hyvin työn ohessa, vaikka tutkinnonosa kerrallaan.

Osa paikallisista työnantajayrityksistä on jo ymmärtänyt hyvin, että pienelläkin pääsee alkuun, ja osaamista voi kartuttaa työtä tekemällä. Myös pelkällä osatutkinnolla voi päästä työhön kiinni. Osatutkintojen suorittaminen työn ohessa on nykyään yleistä, eikä vaadi samanlaista luentosalissa istumista kuin ennen.

Haluamme infoissa kertoa mitä kaikkia koulutusmahdollisuuksia on ja edistää sitä kautta alalle työllistymistä. Monesti työnhakijoilla voi olla kokemusta hoiva- tai hoitotyöstä esimerkiksi omaishoitajuuden tai perhekuvioiden kautta. Omaa arjessa kehittynyttä osaamista ei aina tule tunnistaneeksi.

Haluamme tuoda mahdollisimman monipuolisesti esiin sote-alan aitoja sisältöjä. Se ei ole pelkkää hoivaa, vaan siihen sisältyy ohjausta, kohtaamistyötä ja yhteisöllisiä toimintoja. KKK-infopäivät toteutetaan Osaamo-hankkeen, Tredun ja Tampereen kaupungin työllisyys- ja kasvupalvelujen yhteistyönä.

Infopäivissä on muutamia yhteiskunnallisesti vastuullisia yrityksiä mukana esittäytymässä ja kertomassa arjestaan ja avustavista työtehtävistään.

Alalle on hyvin kirjavia vai moninaisia polkuja. Joillekin voi muotoutua koulutussopimus, oppisopimus työpaikalla, joillekin paras tapa on aloittaa työkokeilulla ja siirtyä sitä kautta työhön. Työkokeiluissa on tukena valmentaja ja ryhmän tuki.

Joskus kiinnostus alalle valkenee sitä mukaa kun eri mahdollisuuksiin päästään kurkistamaan. Meidän tehtävänämme on olla tukemassa sitä polkua, joka asiakkaalle parhaiten sopii. Sekin on ihan ok, että asiakas päätyykin siihen, että ala ei ole itselle sopiva, sillä uraohjausta myös uuteen suuntaan on tarjolla.

Sote-alalla urapolku voi lähteä hyvin moneen suuntaan. Voi esimerkiksi suuntautua kasvatus- ja ohjausalalle tai lähteä jatkamaan opiskeluja tulevaisuudessa esimerkiksi sairaanhoitajaksi tai kuntoutuksen ohjaajaksi AMK-opintoihin.

Sotealalla on myös tulevaisuudessa aivan varmasti töitä. Työpaikkoja on tarjolla kasvava määrä ja laaja valikoima. Sotealan työt ovat sisällöiltään merkityksellisiä, työ on inhimillistä ja tärkeää. Sen saa nähdä joka päivä.

Myös työnantajia on hyvin monenlaisia. Suuria, pieniä, toiminnallisia, hoivaavia, mielenterveyteen keskittyviä, vanhuspalveluihin keskittyneitä, erilaisia asumispalveluita, lasten ja nuorten palveluihin keskittyneitä. 

Sote-alalla koskaan ei tiedä mitä tuleva työpäivä tuo tullessaan. Tylsää ei ainakaan tule.

Ulla Lukkari, Tampereen kaupungin työllisyys- ja kasvupalvelut

Lilli Tolvila, Tampereen seudun ammattiopisto Tredu

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *