Mies blueprint-piirustusten edessä.

Yrittäjyys on jatkuvaa oppimista

Moni yrittäjä kokee yrittävänsä yksin. Uudelle yritykselle ja yrittäjälle on alkuvaiheessa tarjolla monenlaista tukea: sparrausta liikeidean kehittämiseen, yrittäjäkursseja, yritysneuvontapalveluja ja starttirahaa. Pidempään toimineelle yrittäjälle voi olla haastavaa sukeltaa kehittämispalveluiden ja koulutusten viidakkoon. Toimintaan saatetaan kuitenkin kaivata uusia näkökulmia ja liiketoimintamalliakin voisi päivittää.

Tuuleta ajatuksiasi koulutuksessa

Yksi hyvä vaihtoehto kehittämiseen ja uudistamiseen ovat ammatilliset tutkinnot tai tutkinnon osat. Ne ovat ketterä tapa kehittää ammattiosaamista, liiketoimintaosaamista tai johtamistaitoja. Koulutukset kestävät yleensä puolesta vuodesta vuoteen ja koulutuspäiviä on tavallisesti noin kerran kuukaudessa. Monesti koulutukset suunnitellaan yhdessä yrittäjien kanssa ja pienyrittäjät toimivat usein myös asiantuntijakouluttajina.

Oppiminen tapahtuu monella tavalla, vaihtoehtoina ovat lähipäivät tai opiskelu verkon kautta. Myös mahdollisuudet hybridioppimiseen ovat kasvaneet koronan myötä. Koulutukseen liittyvät
soveltamistehtävät laaditaan omaan yritykseen ja osaaminen osoitetaan näyttöinä omaa yritystoimintaa kehittämällä.

Yrittäjän oppisopimus kehittämisen työkaluna

Suosittelen lämpimästi yrittäjän oppisopimusta kaikille päätoimisille yrittäjille. Yrittäjän oppisopimuksessa työssä oppiminen tapahtuu omassa yrityksessä ja yrittäjä saa ohjaajakseen toisen yrittäjän, mentorin. Koulutuspäiviltä on mahdollista saada opintososiaalisia etuuksia, mikäli yrittäjälle aiheutuu poissaoloista tulonmenetystä. Opiskelijamaksu oppisopimuskoulutuksessa vaihtelee täysin maksuttomasta koulutuksesta pariin sataan euroon.

Koulutukseen osallistuminen mahdollistaa yrittäjälle irtioton arjesta, innostumisen ja oppimisen. Yhdessä toisten yrittäjien kanssa vaihdetaan kokemuksia, opitaan uusia kehittämisen työkaluja ja laajennetaan verkostoja. Joskus syntyy jopa ideoita yhteisyrityksistä toisten yrittäjien kanssa. Tutustuminen sopivaan koulutuksen järjestäjään saattaa innostaa myös harjoittelijayhteistyöhön, rekrytointiin tai rekrytointitapahtumiin osallistumiseen.

Uudet ideat syntyvät vuorovaikutuksessa – moninkertaista osaamisesi yhdessä toisten yrittäjien kanssa!

Tuija Pohjansaari-Kirmo, Tampereen Aikuiskoulutuskeskus (TAKK)
Blogi on julkaistu ensimmäisen kerran Pirkanmaan Yrittäjien ”Vieraskynä” -sivustolla 1.2.2023