Ihmisiä pöydän ääressä opiskelemassa.

Yllätä itsesi ja löydä sisältäsi hoitotyöntekijä!

Aluksi

Me kaikki tiedämme, että julkisuuteen tuppaa nousemaan vain ne negatiiviset “kohu-uutiset” hoitoalasta ja tietysti on totta, että hoitoalallakin on paljon kehitettävää. Faktaa on kuitenkin myös se, että lukuisat hoitotyön ammattilaiset rakastavat työtään ja kokevat, että työ antaa heille paljon.  Tredussa lähdettiinkin selvittämään, mikä on se toinen totuus kohuotsikoiden takana. Järjestimme työpajan hoitoalalla työskenteleville, jossa kerättiin alan ammattilaisten näkökulmia siitä, miksi he haluavat työskennellä hoitoalalla ja suosittelevat hoitoalaa myös muille. Tervetuloa ottamaan selvää, mikä kaikki hoitotyössä on hyvin!

Alalla on töitä

Hoitoalan työntekijän ei tarvitse pelätä työttömyyttä ja työpaikoissa on varaa valita. Mikäli pidät vaihtelusta, pystyt työskentelemään hoitoalalla hyvin erilaisissa tehtävissä ja työpaikoissa tai tekemään työtä kokonaan keikkalaisena. Niille, jotka kaipaavat vakautta ja turvallisuutta, hoitoalalla on tarjolla mahdollisuuksia päästä nopeasti vakituiseen työsuhteeseen. Urakehitystä kaipaavat pystyvät halutessaan etenemään perustyöstä esimiestehtäviin.

Työ on monipuolista

Kuten jo edellä kävi ilmi, hoitotyön kenttä pitää sisällään paljon erilaisia työtehtäviä. Esimerkiksi jotkut työskentelevät sairaalaympäristössä, toiset vaikkapa nuorten tukena heidän arjessaan nuorisopsykiatrian asumiskodeissa. Alan ammattilaiset kertoivat, että työn monipuolisuus ja vaihtelevuus tekevät työstä mielenkiintoista ja mukavaa. Pelkästään saman yksikön, kuten päihdetaustaisten ikäihmisten asumispalvelujen sisällä, on monenlaista toimintaa. Ammattilaiset saattavat yhden päivän aikana käydä asukkaan kanssa kirjastossa, huolehtia oikeat lääkkeet asukkaille, hoitaa haavoja ja käydä keskustelua mielialan kanssa tukea tarvitsevan asukkaan kanssa.

Lisäksi hoitoalalla on mahdollista hyödyntää omia vahvuuksiaan, eli jos sinulla on harrastuksien kautta kokemusta esimerkiksi liikunnasta, musiikista tai käsitöistä, hoitoalalla pääset käyttämään taitojasi! Moni alan ulkopuolinen ei myöskään tiedä, että hoitoalalla arvostetaan luovuutta, koska työ sisältää eri-ikäisten ihmisten ohjaustyötä ja viriketoiminnan järjestämistä. Tässäpä tuhannen taalan mahdollisuus esimerkiksi taiteilijan tai käsityöläisen työkentän laajentamiseksi!

Työ on joustavaa ja räätälöitävissä

Alan ammattilaiset kokevat, että vuorotyössä on paljon etuja verrattuna “kasista-neljään-työhön”. Vuorotyö sopii hyvin ihmisille, joita vaihtelu virkistää ja tasainen kahdeksasta neljään puurtaminen puuduttaa. Moni heistä toi esiin, että vuorotyö itse asiassa helpottaa työn yhdistämisen muuhun elämään: kuntosalilla on keskellä päivää vähemmän porukkaa kuin neljän jälkeen, virastoasiat ja omat kampaaja- tai lääkärikäynnit saa hoidettua päivisin ja työvuoroja pystyy järjestelmään omien tarpeiden mukaan. Tosiaan, useassa työpaikassa työntekijät saavat itse vaikuttaa omiin työvuoroihinsa ja osassa työntekijät suunnittelevat työvuoronsa kokonaan itse.

Vuorotyö mahdollistaa myös tienaamisen: jos haluaa säästää ulkomaanmatkaa varten, voi pyytää enemmän yö- tai sunnuntaivuoroja. Erilaisista lisistä kertyykin ihan mukava potti peruspalkan päälle.  

Joillakin hoitoalan sektoreilla työtä saa tehdä itsenäisesti ja vapaasti, esimerkiksi kotihoidossa työntekijä kulkee autolla asiakkaan luota toiselle, eikä kukaan hengitä niskaan tai kyttää vieressä, miten työn tekee. Hoitotyö voikin soveltua myös sellaiselle ihmiselle, joka tunnistaa itsessään yrittäjähenkisyyttä. Omiin työaikoihin vaikuttaminen, keikkatyömahdollisuus ja hyvä työllisyystilanne antavat mahdollisuuden räätälöidä itselle sopivan työn, jossa on vapautta päättää omista aikatauluista ja tehdä töitä sellaisissa paikoissa, jotka aidosti kiinnostavat itseä.

Mahdollisuus kehittyä ja kehittää

Hoitotyössä on mahdollisuus jatkuvaan oppimiseen, eikä sinun tarvitse pelätä, että valmistuttuasi ammatillinen kehityksesi jämähtää siihen. Hoitoalalla arvostetaan oman osaamisen kehittämistä ja usein työnantaja tarjoaakin työntekijöilleen lisäkoulutuksia. Lisäksi hoitoalalla on hyvät jatkokouluttautumismahdollisuudet. Lähihoitaja voi myöhemmin jatkaa opintojaan ammattikorkeakouluun sairaanhoitajaksi tai hypätä aivan uusille alueille esimerkiksi yliopistoon. On tärkeä muistaa, että ammattikoulun tutkinto antaa saman jatko-opinto-oikeuden kuin lukiokin, joten lähihoitajasta voi tulla amiksen jälkeen vaikkapa lääkäri, tekniikan tohtori tai yhteiskuntatieteiden maisteri – tulevaisuutta ei ole lyöty lukkoon!

Kehittymisen lisäksi hoitoala on hyvin kehittämismyönteinen ja uusia ideoita sekä innovaatioita vastaanotetaan mielellään. Uudistusmyönteisyydestä kertoo sekin, että hoitoalalla otetaan jatkuvasti käyttöön uusia teknologioita ja hyvinvointiteknologia onkin yksi nouseva hoitoalan alue, jolla uusia osaajia tarvitaan.

Työ on merkityksellistä

Kun puhutaan ihmisten kanssa tehtävästä työstä, ei voida ohittaa sitä, että alan ammattilaisille työn merkityksellisyys on tärkeää. Hoitoalan työntekijän ei tarvitse tuskailla, onko tehdyllä työllä mitään väliä ja kenen hyväksi tätä työtä oikein tehdään. Sen vuoksi työ koetaan hyvin palkitsevaksi. Yksi alan ammattilaisista sanoikin, että työssä parasta on se, että omalla työllään voi konkreettisesti tehdä toisen päivästä paremman.

Lopuksi

Hoito-alan työhön tarvitaan hyvin erilaisia ihmisiä, koska myös asiakkaat ja työtehtävät ovat erilaisia. Oma paikka hoitotyöstä voikin löytyä tarkastelemalla omia vahvuuksia, harrastuksia ja kiinnostuksen kohteita. Yhden alan ammattilaisen sanoin: “Yllätä itsesi ja löydä sisältäsi hoitotyöntekijä!”

Saaga Härkönen, suunnittelija, Tredun Yritys- ja työnantajapalvelut

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *