Pumpputermospullo ikkunan edessä

Uusia yhteisiä kohtaamisen paikkoja työelämälle ja oppilaitokselle

Tredussa pohdittiin, miten oppilaitoksen ja työelämän välistä vuoropuhelua saataisi lisättyä. Tähän tarpeeseen kehitettiin “treffimalli”, jota pilotoitiin kevään 2022 aikana sote-alalla.

Taustaa

Tredun Kangasalan toimipisteen sote-alalla pohdittiin, että työelämän kanssa tehtävää yhteistyötä voitaisi lisätä, jotta voitaisi yhteisvoimin vastata siihen haasteeseen, joka koskettaa sekä Tredua että työelämää: miten saisimme lisää osaajia alalle?  Tähän tavoitteeseen toimintamallissa pyrittiin löytämään vaihtoehtoja seuraavilla tavoilla:

  • tiedottamalla työelämää ammatillisen koulutuksen mahdollisuuksista
  •  lisäämällä keskustelua oppilaitoksen ja työelämän edustajien välillä
  •  kuulemalla työelämän tarpeita
  •  tulemalla tutuiksi puolin ja toisin
  •  selkeyttämällä yhteydenottokanavat ja henkilöt oppilaitoksessa, joihin voi olla yhteydessä

Käytännössä

Treffeille kutsuttiin paikallisia alan työelämän edustajia (johtajat, päälliköt, esihenkilöt, koordinaattorit, yrittäjät) sähköpostitse lähetettävällä kutsulla. Kutsussa kerrottiin, että treffeille voi osallistua matalalla kynnyksellä: voi tulla vain kuulolle, jos haluaa. Kutsussa treffien luonnetta avattiin kertomalla, että ennen kaikkea tarkoitus on keskustella siitä, miten alalle saataisi uusia osaajia. Osallistuvia pyydettiin ilmoittautumaan etukäteen e-lomakkeella. Ilmoittautuneille lähetettiin kutsu Teams-kokoukseen hyvissä ajoin ennen treffejä.

Oppilaitoksesta treffeille osallistuivat alan koulutuspäällikkö, asiakasvastaava, opettaja, koulutustarkastaja, yrityskoordinaattori sekä yritys- ja työantajapalvelujen/Tyrsky-hankkeen suunnittelija.

Treffit järjestettiin ensimmäisen kerran virtuaalisena koronatilanteen vuoksi. Toisten treffien piti olla lähitapaaminen, mutta sekin siirtyi virtuaaliseksi koronan vuoksi. Tässä kohtaa huomasimme, että kun treffien siirtymisestä lähitapaamisesta virtuaalitapaamiseksi ilmoitettiin, treffeille tuli lisää osallistujia. Tästä päättelimme, että virtuaalitapaamiseen osallistuminen voi olla työelämälle helpompi järjestää ja siksi myös loppukevään treffit olivat virtuaalisena. Yhteensä sote-treffejä järjestettiin neljä kertaa: kerran Orivedellä, kolme kertaa Kangasalla (joka toinen kuukausi).

Treffien kesto oli yhden tunnin ja ne ajoittuivat aamuun. Treffit alkoivat koulutuspäällikön tervetulosanoilla ja sen jälkeen oli Tredun lyhyt alustus oppisopimuksesta ja rekrytointiratkaisuista. Tämän jälkeen oli työnantajan puheenvuorovuoro, jossa hän kertoi omia kokemuksiaan alustetusta aiheesta (työnantaja oli pyydetty tähän tehtävään etukäteen ja valikoitu sen perusteella, että kyseisen työnantajan kanssa oli tehty jo yhteistyötä). Sen jälkeen aika oli varattu vapaalle keskustelulle. Treffien lopuksi työnantajille kerrottiin, keihin oppilaitoksen henkilöihin voi jatkossa olla yhteydessä.

Kokemuksia

Treffit järjestettiin siis yhteensä neljä kertaa kevään aikana sote-alalle. Kaikille treffeille ilmoittautui noin 10 työelämän edustajaa. Treffeillä syntyi vilkasta keskustelua ja niillä pohdittiin yhteisesti, mitä työvoimapulan helpottamiseksi voitaisi tehdä ja jaettiin kokemuksia esimerkiksi oppisopimuskoulutuksista. Treffeillä myös vastattiin työelämää mietityttäneisiin oppilaitosten palveluja koskeviin kysymyksiin ja osan kanssa keskusteluja jatkettiin myös treffien jälkeen. Kaiken kaikkiaan treffeistä jäi sellainen olo, että tällaisten epämuodollisten kohtaamisten järjestämiselle on selvästi tarvetta.

Syksyllä treffejä on tarkoitus jatkaa Kangasalan sote-alalla ja lisäksi treffimallia on tarkoitus kokeilla myös muilla aloilla. Treffeistä voi tulla säännöllinen, tietyn alan työelämän ja oppilaitoksen kohtaamispaikka, johon työelämä voi osallistua matalalla kynnyksellä.

Saaga Härkönen

suunnittelija, Tredun Yritys- ja työnantajapalvelut

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *