Uuden edessä

Ammattiin opiskelevia on Pirkanmaalla vuonna 2020 ollut lähes 25 000 henkilöä. Samana vuonna opintonsa aloittaneita erityisopiskelijoita oli yli tuhat henkilöä. 

Ammatillinen koulutus tähtää vastaamaan työelämän tarpeisiin. Tällä hetkellä Suomessa tarvitaan runsaasti omien alojensa asiantuntijoita. Ammattiin valmistuneen henkilön työllistyminen ei kuitenkaan aina ole täysin itsestään selvää. Seuraavassa esitämme kuvitteellisen katkelman keskustelusta työnantajan ja ammattioppilaitoksen työntekijän välillä.

Topi Työnantaja: Niin on maailma muuttunu. Ei oo enää työntekijöitä. Enää ei teiltä amiksistakaan saa työntekijöitä vanhaan malliin. Ennen oli vaan niin paljon paremmin.

Asko Amiksesta: Vissiin juu. Me ollaan myös monessa jouduttu muuttumaan. Opiskelijoita tulee erilaisten uudistusten kautta meille, eikä mikään aika tunnu aina riittävän opetukseen ja ohjaukseen työpaikalla.

TT: Onpa kyllä… Mut ennen tosta ovesta tuli väkeä sisään kysymään, että olisko töitä. Silloin ei aina ollu töitä, mut työntekijöitä oli. Nyt olis töitä, muttei työntekijöitä.

AA: Ai, okei. Millasta väkeä haette?

TT: Aika monenlaista olis tarvetta. Olis ihan toimistossa sellasia monen moista, ja pajalla kans. Meillä on kyllä hyviä tyyppejä töissä, mut usein niitten aika menee ihan tulipalojen sammuttamiseen, että saadaan pakolliset hommat tehtyä. Sitten jää sellaiset vähemmän tärkeät tekemättä, ja joskus huomaa ihan, että työn jälkikään ei oo priimaa. Tarvis olla lisää aikaa.

AA: Niin, no, me ei kyllä ajaksi voida muuttua – mutta me voitais suunnitella jotain, mistä olis meille kaikille hyötyä. Sulle työnantajana, meille oppilaitoksena ja opiskelijalle myös!

TT: Mitä meinaisit?

AA: Tehtäiskö niin, että mä tuun sinne teidän työpaikalle pariksi tunniksi jutulle, ja katsomaan vähän, millaisia hommia teillä on siellä rästissä. Sit katsottaisiin sun kanssa, mitä oot näistä huomioista mieltä, ja mietittäis yhdessä, mitkä on erilaista osaamista vaativaa hommaa.

TT: Toi vois olla hyvä kyllä! Mitä se sit meille maksais?

AA: Äh, ei mitään. Se kuuluu kato meidän työhön, tää työelämäyhteistyö. Sitten kun me katsotaan sun kanssa sopivat työt, niin me tarjotaan teille siihen työtehtävään sopiva täsmätyökykyinen, joka voi olla avuksi. Ja sit teidän vakityöntekijöille jää aikaa tehdä niitten perushommat paremmin.

TT: Hetkinen, hetkinen! Mikä täsmätyökykyinen? Mitä se meinaa?

AA: Se on esimerkiks sitä, kun joku opiskelija tai työntekijä pystyy antamaan ihan täyden työpanoksen, mut vaan osan aikaa päivästä. Eikä täsmätyökykyinen välttämättä tee ihan samalla tahdilla töitä. Mutta omat, räätälöidyt ja ennalta sovitut työnsä hoitaa kyllä varsin passelisti. Mitä oot mieltä? 

TT: Onko siitä nyt sitten kauheasti vaivaa… Kun työntekijät on jo nyt kädet täynnä työtä.

AA: Täytyy myöntää, että onhan siitä aina ylimääräistä työtä, mutta niin se on aina, kun sulle uusi työntekijä tulee. Tässä on se etu, että me voidaan oppilaitoksesta tulla sua tiiviimmin jeesaamaan. Ja sitten, KUN sä haluat tämän tyypin työllistää, niin sä voit saada työkkäristä ihan rahaa työllistämisen tueksi.

TT: Ai jaa! No sehän kuulostaakin kokeilemisen arvoiselta! Mut mitä sitten, jos tää homma ei sit kuitenkaan toimi?

AA: Mä hoidan sen sitten sun ja opiskelijan kanssa. Me ollaan mukana all the way tässä työllistämispolussa. Jos mä hei katson sulle sopivia kandidaatteja, joista voisit olla kiinnostunut, ja sovitaan sitten tapaaminen?

TT: No sovitaan! Mutta mä edelleen pidän ittelläni oikeuden muuttaa mieltäni.

AA: Ilman muuta. Palataan asiaan!

Suomessa toimii kuusi ammatillista erityisoppilaitosta, joista valmistuu henkilöitä, jotka ovat työllistyessään tuen tarpeessa. Tuen tarve voi olla väliaikainen, mutta usein se kestää läpi elämän. Ammatillisissa erityisoppilaitoksissa henkilöstöä on enemmän suhteessa opiskelijamäärään. Tämän vuoksi näiden oppilaitosten on mahdollista tarjota tukea ja neuvontaa työelämälle, mikäli työnantaja kokee sitä tarvitsevansa. Pirkanmaan alueella toimii kolme ammatillista erityisoppilaitosta, Aitoon koulutuskeskus, Ammattiopisto Luovi sekä Kiipulan ammattiopisto. Me ammatilliset erityisoppilaitokset tarjoamme teille, työnantajat, kumppanuutta. Autamme teitä löytämään sopiviin työtehtäviin sopivan työntekijän.

Reetta Ersfolk ja Kati Jokio, Kiipulan ammattiopisto

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *