Piirretty kuva kiharatukkaisesta naisesta, joka sanoo: Uudistuva työelämä vaatii uudenlaista osaamista.

TYRSKY – Työelämän rajapinta koulutuksen kehittämisen ytimessä 

Hankkeen tavoitteet lyhyesti: 

  • Lisätä työelämän tietoisuutta ammatillisen koulutuksen ja yhteistyön mahdollisuuksista 
  • Yhdenmukaistaa opiskelijoiden polkuja kohti työelämää 
  • Löytää uusia tapoja tukea jatkuvaa oppimista  
  • Edistää työmarkkinavalmiuksia  
  • Kehittää uudenlaisia tapoja kartuttaa ammatillista osaamista työelämäyhteistyössä erityistä tukea tarvitsevien opiskelijoiden näkökulmasta 

Hanketta toteuttaa yhdeksän pirkanmaalaista ammatillista oppilaitosta. 

 * * *

SASKY koulutuskuntayhtymä

Sasky toimii usean kunnan alueella Pirkanmaalla ja Satakunnassa. Perussopimuksen mukaan Saskyn tehtävä on järjestää, ylläpitää ja kehittää peruskoulutuksen jälkeen annettavaa toisen asteen ammatillista koulutusta sekä yleissivistävää koulutusta. Saskylla on ammatillisten tutkintojen ja koulutusten järjestämislupa. Saskyn järjestämislupa sisältää myös laajennetun oppisopimuskoulutuksen, työvoimakoulutuksen sekä vankilaopetuksen koulutustehtävät. Sasky tarjoaa laajalla toiminta-alueellaan kokonaisvaltaisia koulutuspalveluita opiskelijoille ja yritys- ja elinkeinoelämän sidosryhmille.

Työelämän palvelu- ja kehittämistehtävät ovat osa Saskyn koulutustehtävää. Laajan toiminta-alueemme ansiosta pystymme suunnittelemaan koulutuksemme asiakaslähtöisesti ja ottamaan huomioon elinkeinoelämän paikalliset työvoima- ja koulutustarpeet.  Koulutustarpeita ennakoidaan keskustelemalla jäsenkuntien sekä työ- ja elinkeinoelämän kanssa. Näin varmistetaan laadukas ja tuloksellisesti tuotettu koulutus Saskyn toiminta-alueella.

Ammatillisen koulutuksen kehittämisessä työelämäyhteistyöllä on suuri merkitys. Me Saskyssa tuemme ja edistämme yritys- ja elinkeinoelämän kilpailukykyä kouluttamalla yrityksiin osaavaa henkilöstöä. Työelämän kanssa yhteisesti hankituissa oppimisympäristöissä opiskelijat oppivat eri ammateissa tarvittavia tietoja ja taitoja. Vahva ja tavoitteellinen työelämäyhteistyö on tärkeä ja jatkuva osa Saskyn toimintakulttuuria.

www.sasky.fi

 * * *

Ahlman

Ahlman tarjoaa ammatillista koulutusta, taideaineita, pelikoulutusta ja -valmennusta, lähiruokaa sekä kokous- ja majoituspalveluja maaseutumiljöössä, aivan Tampereen keskustan tuntumassa. Visiomme mukaisesti tavoitteenamme on rakentaa Ahlmanista luovuuden, rohkeuden, taidon ja yrittäjyyden osaamispuisto.

Valmennamme ruokaketjun ammattilaisia, kuten maatalousyrittäjiä, eläintenhoitajia, kokkeja ja tarjoilijoita, matkailun moniosaajia laajasti kaupungeista erämaihin sekä elämyksiä tuottavia floristeja, muusikoita, pelikehittäjiä, kuvataiteilijoita, kirjoittajia ja puutarhojen rakentajia. Tarjoamme myös Suomen tasokkaimman Esport valmentautumislinjan.

Ahlmanilla opitaan tekemällä ja tekemiselle on rakennettu toimivat ympäristöt, joissa päivittäin kohdataan ihan oikeita asiakkaita todellisissa asiakaspalvelutilanteissa. Tuotamme elämyksiä kaikille aisteille – makuja, musiikkia, mielikuvia, silmäniloa, tunteita ja tunnelmaa.

Elämyspuistossamme asustaa 41 suomenkarjan geenipankkilehmää, joiden maidosta Tilameijerimme jalostaa huippulaatuisia juustoja, jogurtteja, piimää ja muita herkkuja. Ahlmanin Tilameijerin tuotteita voi ostaa lähiruokaa ja oman leipomomme tuotteita tarjoavasta Tilapuodista sekä kasvavasta ruokakauppojen joukosta.

Maatilan, meijerin ja oman leipomomme tuotteista voi nauttia myös Suomen parasta kouluruokaa tarjoavassa ravintola Kapustassa sekä ruokaelämyksiä tuottavassa Ravintola Annassa. Kokous-, juhla- ja majoituspalveluita tarjoava Ahlmanin Kartano tunnetaan upeista puitteista, erinomaisesta ruuasta sekä ystävällisestä asiakaspalvelusta.

Ahlman on myös omilla vahvuusalueillaan valtakunnallisesti tunnettu ruokaketjun ja maaseudun yritystoiminnan kehittäjä. Hankesalkussamme on mm. lähiruokaa, pienten elintarviketuottajien kilpailukykyä, suomenkarjan tuotteistamista ja -tuotannon kehittämistä sekä Pirkamaan maaseutualueiden matkailua edistäviä hankkeita.

Ahlmanin toiminnasta vastaa Ahlmanin koulun Säätiö, jonka ylintä päätösvaltaa käyttää kuusijäseninen hallitus. Säätiön hallituksen roolina on toimia organisaation toiminnallisten edellytysten ylläpitäjänä ja yhteiskunnallisen vaikuttavuuden lisääjänä. Hallituksen tehtävänä on myös varmistaa toiminnan taloudellisten ja toiminnallisten edellytysten riittävyys sekä ajanmukaisuus. Lisäksi hallituksen vastuulla on strateginen ohjaus sekä erinomaisuuteen tähtäävän toiminnan varmistaminen.

www.ahlman.fi

 * * *

Aitoon koulutuskeskus

Aitoon koulutuskeskus on Aitoon Emäntäkoulu Oy:n ylläpitämä toisen asteen ammatillinen erityisoppilaitos. Aitoon koulutuskeskus tarjoaa ammatillista perustutkintokoulutusta sekä valmentavaa koulutusta vaativaa erityistä tukea tarvitseville nuorille. 

Oppilaitoksen päätoimipaikka sijaitsee Pälkäneellä luonnonkauniilla paikalla Pälkäneveden rannalla. Oppilaitos tarjoaa valmentavaa koulutusta myös urbaanissa ympäristössä Tampereen Hervannassa. Aitoon koulutuskeskuksessa opiskelee tällä hetkellä 120 opiskelijaa.  

Aitoon koulutuskeskus tarjoaa ammatilliseen koulutukseen valmentavaa VALMA-koulutusta sekä työhön ja itsenäiseen elämään valmentava TELMA-koulutusta. Ammatillinen koulutustarjonta sisältää ravintola- ja catering-alan perustutkinnon, puhtaus- ja kiinteistöalan perustutkinnon sekä taideteollisuusalan perustutkinnon. Aitoon koulutuskeskuksessa opiskelijat hankkivat valmiuksia työskennellä erilaisissa työtehtävissä ja itsenäisen elämän eväitä. Opiskelua ja itsenäistymistä tukevat oppilaitoksen tarjoamat asumis- ja vapaa-ajanpalvelut. 

Aitoo on mukana TYRSKY-hankkeessa kehittämässä ammatillisen koulutuksen työelämäyhteistyötä erityistä tukea tarvitsevien opiskelijoiden näkökulmasta. Hankeverkoston laaja-alainen osaaminen ja tiivis yhteistyö mahdollistavat aivan uudenlaisen ja hedelmällisen yhteyden oppilaitosten ja työpaikkojen välille. Aitoon tavoitteena TYRSKY-hankkeessa on onnistua entistä useamman opiskelijansa työllistymisessä joko palkkatyöhön tai tuettuun työhön.

www.aikk.fi 

 * * *

Ammattiopisto Luovi

Ammattiopisto Luovi on Suomen suurin ammatillinen erityisoppilaitos. Luovi toimii yli 20 paikkakunnalla eri puolilla Suomea. Luovissa voi opiskella valmentavassa koulutuksessa (VALMA, TELMA) sekä suorittaa perustutkintoja, ammattitutkinnon tai erikoisammattitutkinnon. Luoviin voi hakea opiskelemaan jatkuvassa haussa ympäri vuoden tai kevään yhteishaussa. Opiskelu on yksilöllistä ja käytännönläheistä tiiviissä yhteistyössä työelämän kanssa.

Luovissa on erityinen tehtävä: haluamme kaikkien löytävän väylän työhön ja hyvään elämään. Luovissa ja Luovin kautta yhteiskunnassa meillä on erityinen tehtävä ja tavoitteenamme on suvaitsevaisempi ja sallivampi – monenlaisten osaajien maailma.

Haluamme lisätä opiskelijoidemme mahdollisuuksia yhdenvertaiseen osallistumiseen. Valtakunnallisen toimintamme perustana ovat vahvat alueelliset ja paikalliset verkostot. Palvelemme työelämäkumppaneita joustavasti ja autamme löytämään työlle tekijöitä. Yhteisellä suunnittelulla varmistamme, että yritykset saavat työhön sitoutuneita ja motivoituneita osaajia, joista monille rutiinimaisetkin tehtävät ovat tärkeitä ja merkityksellisiä – oikeaa työtä.

Suomen suurimpana alan toimijana Luovi on merkittävä ammatillisen erityisopetuksen kehittäjä. Olemme aktiivisesti mukana monissa kansallisissa ja kansainvälisissä hankkeissa ja verkostoissa.

Luovin asiantuntijapalvelut tarjoavat koulutusta ja konsultaatiota opetus- ja ohjausalan henkilöstölle, työnantajille sekä muille erityistä tukea tarvitsevien parissa työskenteleville. Koulutukset ovat asiakkaan tarpeiden mukaan räätälöityjä tai kaikille avoimia maksuttomia koulutuksiaja verkkoluentoja.

www.luovi.fi

 * * *

Kiipulan ammattiopisto

Kiipulan ammattiopisto toteuttaa koulutusta ammatillisena erityisopetuksena yhdeksällä paikkakunnalla eteläisessä Suomessa. Ammatillisen koulutuksen lisäksi Kiipula tarjoaa mm. kuntoutus- ja valmennuspalveluja. Kaiken taustalla toimii Kiipulasäätiö, joka on sertifioitu yhteiskunnallinen yritys.

www.kiipula.fi

 * * *

Tampereen Aikuiskoulutuskeskus TAKK

Tampereen Aikuiskoulutuskeskus TAKK on yksi TYRSKY-hankkeen toteuttajista. TAKKia ylläpitää Tampereen Aikuiskoulutussäätiö sr. Olemme yritysten kehittämisen kumppani ja tuemme vahvasti opiskelijoidemme työllistymistä ja osaamisen kehittämistä. Saimme vuonna 2020 Opetus- ja kulttuuriministeriön myöntämän laatupalkinnon. Teemme osaajia tulevaisuuden töihin. TAKKissa opiskelee vuosittain noin 12 000 aikuisopiskelijaa. Vuonna 2020 sekä oppisopimus- että rekrytointikoulutusten määrä kasvoi voimakkaasti: oppisopimusopiskelijoita oli lähes 2500 ja rekrytoivia koulutuksia järjestettiin 35. Koulutusta tarjotaan 78 eri tutkintoon. Lisäksi järjestetään erilaisia täydennys- ja lisäkoulutuksia, kotoutumiskoulutusta sekä työvoimakoulutusta.

Tarjonnastamme löytyy monipuolisesti erilaisia työssä tarvittavia pätevyyksiä, sertifikaatteja ja testejä. Koulutusalojamme ovat kone- ja sähkötekniikka, logistiikka, rakentaminen ja talotekniikka, liiketalous, hyvinvointi ja palveluala. Henkilöstöä on n. 220. Kehitämme koulutuksia, toimintaa ja oppimisympäristöjä tiiviissä yhteistyössä työelämän ja yritysten kanssa. Esimerkiksi TAKKiin vuonna 2020 valmistunut Valimo on Suomen ainoa teknisesti teollisuusvalimoa vastaava opetus- ja tutkimusympäristö. Yrittäjyys ja yrittäjämäisen toiminnan tukeminen on yksi toiminnan painopisteistämme. TAKKista löytyy koulutustarjontaa sekä yritystoimintaa suunnitteleville henkilöille että toimintaansa kehittäville yrittäjille.

Jokaisella TAKKin opiskelijalla on mahdollisuus hyödyntää TAKKin yrittäjyysyksikkö HiOMOn järjestämää maksutonta yrittäjyysneuvontaa. Tule kehittämään ammatillista koulutusta kanssamme! Tarjoamme joustavia ja yksilöllisiä henkilöstön osaamisen ja liiketoiminnan kehittämisen palveluja. TAKKin Yrityspalvelut tukee yrityksiä erilaisissa muutostilanteissa, rekrytoinnissa ja rahoitusvaihtoehtojen etsimisessä. Haastamme mielellämme oman osaamisemme ja teemme erilaisia kokeiluja. Nopea reagointi on vahvin kilpailuetumme.

www.takk.fi

 * * *

Tredu

Tampereen seudun ammattiopisto Tredu on Suomen toiseksi suurin ammatillisen koulutuksen järjestäjä. Tredussa hyödynnetään uutta opetusteknologiaa ja virtuaalisia oppimisympäristöjä sekä kannustamme tulevaisuuden yrittäjyyteen.

Tredussa opiskelee vuosittain noin 17 000 opiskelijaa. Tredu toimii kahdeksan kunnan alueella 14:ssä toimipisteessä Tampereella, Ylöjärvellä, Nokialla, Kangasalla, Lempäälässä, Orivedellä, Virroilla ja Pirkkalassa. Tämän kaiken takana on lähes 1100 ammattiylpeää Tredun tekijää.

www.tredu.fi

 * * *

VAAO

Valkeakosken ammattiopisto (VAAO) on Valkeakoskella, Etelä-Pirkanmaalla toimiva monialainen ammatillinen oppilaitos. VAAOssa opiskelee ammatillisissa perustutkinnoissa noin 1060 opiskelijaa vuosittain. Aikuisten ammatti- ja erikoisammattitutkintojen koulutuksissa sekä muissa lyhytkestoisissa koulutuksissa opiskelee vuosittain noin 250 opiskelijaa. Koulutamme ammattilaisia yli kahteenkymmeneen tutkintoon.  

Koulutussopimukset ja oppisopimukset ovat tärkeitä osaamisen hankkimisen ja osoittamisen väyliä opiskelijoille, ja siten vastavuoroinen, toimiva työelämäyhteistyö on alueellisesti ensisijaisen tärkeää. VAAO palvelee yrityksiä osaamiskartoituksilla, korttikoulutuksilla sekä räätälöidyillä henkilöstökoulutuksilla. Olemme mielellämme kehittämässä yritysten henkilöstön osaamista. Tarjoamme myös alihankintapalveluja esimerkiksi kone- ja tuotantotekniikan alalla sekä teemme erilaisia projektitöitä yhdessä työelämän kanssa. VAAOrekry-sovelluksen kautta yritykset voivat tavoittaa tarvitsemansa osaajat. Työelämäyhteistyön kehittäminen on nostettu yhdeksi VAAOn kehittämisen kärjistä.  

VAAO sijaitsee Valkeakoski Campus -alueella, joka tarjoaa kompaktissa pihapiirissä oppilaitosyhteistyötä Valkeakosken Tietotien lukion ja Hämeen ammattikorkeakoulun kanssa. Opiskelijoilla on halutessaan mahdollisuus suorittaa kaksoistutkinto eli ylioppilastutkinto samanaikaisesti ammatillisen perustutkinnon kanssa. Lisäksi opiskelija voi suorittaa ammattikorkeakouluopintoja ammatillisten opintojen lomassa. Osoituksena laadukkaasta toiminnasta Opetus- ja kulttuuriministeriön palkitsi VAAOn kunniamaininnalla vuoden 2018 laatupalkintokilpailussa.

www.vaao.fi

 * * *

Varala

Varala on kauniilla Pyynikinharjulla sijaitseva vuonna 1909 perustettu monipuolinen urheiluopisto. Varalan Urheiluopisto tarjoaa ammatillisen koulutuksen lisäksi valmennuskoulutuksia, hyvinvoinnin kursseja sekä vapaa-ajan aktiviteetteja. Ammatillinen koulutustarjonta sisältää liikunnanohjauksen perustutkinnon, liikunnan AMK-tutkinnon, liikunnan ja valmennuksen ammattitutkinnon sekä valmennuksen erikoisammattitutkinnon. Varala tukee myös vahvasti urheilijoiden opintopolkua tarjoamalla ideaalit mahdollisuudet yhdistää urheilu-ura ja liikunta-alan opinnot.

TYRSKY-hankkeen puitteissa LPT-opiskelijat pääsivät helmikuun alussa voimistelemaan 1920-luvun tyyliin, kuten kuvan kauniista mekoista voi päätellä.

www.varala.fi

* * *

Pirkanmaan Yrittäjät

Pirkanmaan Yrittäjiin kuuluu 8 200 yrittäjää ja pk-yritystä, jotka työllistävät yhteensä yli 50 000 työntekijää. Järjestön ääni kuuluu ja toimintamme näkyy Pirkanmaalla laajasti.

Pirkanmaan Yrittäjien missio on parantaa yrittäjien asemaa ja yrittämisen olosuhteita Pirkanmaalla.

Visiona on luoda parhaat yrittäjyyden olosuhteet Pirkanmaalle.

Arvot ovat rohkeus, luotettavuus ja uusiutumiskyky.

www.yrittajat.fi/pirkanmaan-yrittajat

* * *

Tampereen kauppakamari

Elinkeinoelämän toimintaedellytyksiä edistävä alueellinen järjestö.

Suomessa on 19 kauppakamaria ja niiden yhteiselimenä toimiva Keskuskauppakamari, joka edustaa kaiken kokoisia yrityksiä ja kaikkia toimialoja.

Tampereen kauppakamari toimii Pirkanmaalla.

Tehtävänä on edistää elinkeinoelämän toimintaedellytyksiä, yrittäjyyttä, tervettä kilpailua, kansainvälistymistä ja markkinataloutta.

tampere.chamber.fi