polkupyörä ravintolan edessä

Työelämäprojekteilla kokemusta alan työtehtävistä

Puutarha-alan perustutkinnon, kukka- ja puutarhakaupan alalta valmistuvien Nooran ja Caritan kokemuksia työelämäprojekteista

Noora ja Carita valmistuivat kesäkuussa 2022 puutarhureiksi. Noora on työllistynyt Vihersisustus Buenolle ja Carita työskentelee kesän aikana Ahlmanin perinnepihalla sekä tekee keikkatöitä Palkinpään puutarhalla.

He ovat tehneet yhdessä parin vuoden opintojensa aikana useita työelämäprojekteja. Tässä muutamia niistä, joissa heillä on ollut mahdollisuus kerryttää tutkinnon perusteiden mukaista osaamistaan.

Kausi- ja sesonkiluonteisuus näkyy vahvasti myös näissä Nooran ja Caritan kertomissa kukka- ja puutarhakaupan alan työelämäprojekteissa. Osassa niistä heidän lisäkseen on ollut mukana myös muita heidän luokaltaan. Tiiminoppimisen ansiosta Noora ja Carita rohkaistuivat tekemään jo opintojen ensimmäisenä joulusesonkina innolla joulukukkaistutuksia. Istutukset oli ajateltu myyntiin joulumarkkinoille, mutta koronasta johtuen tilaisuus peruttiin. Osan kukkaistutuksista he saivat myytyä etukäteen sukulaisille ja tuttaville, ja osan he toimittivat myyntiin Museokeskus Vapriikin kaupan yhteyteen. Oppina seuraavaan vuoteen oli, että joulukukat kannattaa tehdä keskihintaisiksi, koska kalliit istutukset jäävät helposti myymättä.

Vuosi sitten Noora pääsi Caritan ja parin muun luokkakaverinsa kanssa kukittamaan oppimisprojektina siskonsa häät. Tämä oli konkreettinen mahdollisuus päästä harjoittelemaan häihin liittyviä kukkaistutuksia ja morsiuskukkasidontaa. Kokemus oli kaikille todella hieno. Carita taas teki viime kesänä oppimisprojektina yhdessä toisen luokkakaverinsa kanssa Siuron Koskibaariin kesäkukat osuuskunta Luonnosteen kautta.

Viime keväänä Hatanpään valtatie 40 avattiin ravintola Bistro Vilja. Ensimmäisen opiskeluvuoden keväällä Caritan ystävä ravintolayrittäjä Jenni Saarilahti tiedusteli, kiinnostaisiko suunnitella ja toteuttaa Bistro Viljaan viherkasveja sisälle ja kesäkukkia etuterassille. Carita keräsi projektitiimiin viisi hlöä, joiden kanssa suunnitelma toteutettiin oppimisprojektina osuuskunta Luonnosteen kautta. Haasteita ja epäselvyyttä oli esimerkiksi mistä hankitaan tuotteet ja miten hoidetaan laskujen maksu.

Uusi projekti tälle keväälle Bistro Viljaan oli jo helpompi, kun oli tiedossa, mistä kannattaa hankintoja tehdä ja projektin kannalta myös se, että tekijöitä oli vähemmän. Uuden projektin he toteuttavat kaksin oikeana työtilauksena osuuskunta Luonnosteen kautta laskutuksella. Osuuskunta Luonnosteen kautta on ollut myös mahdollisuus saada käyttöön maksupääte, mikä on helpottanut paljon myyntityötä ja järjestelmästä on saanut myös raportit myynnistä. Yrittäminen puutarha-alalla tutkinnon osan opinnot oli vielä tässä taustalla menossa ja projekti tuki näin myös käytännön yrittäjyyttä.

Projekteista yleisesti Noora ja Carita sanovat, että jos ei tiedä mitään aikaisemmin, on vain luotettava ja uskottava prosessiin ja alettava selvittää ja tekemään asioita. Projekteja ei pitänyt enää viimeiselle keväälle tehdä opintojen loppuun saattamisenkin vuoksi, mutta hienoa oli kuitenkin vielä päästä toteuttamaan tätä uudelleen. Palkinpään puutarha tuottaa kukkia ja sieltä haetaan kukat Bistro Viljaan. Ravintolan yrittäjät haluavat Nooran ja Caritan kädenjäljen näkyviin ravintolassaan uudelleen isommin ja enemmän! Bistro Vilja on kasvisruokaravintola, missä tarjotaan lähialueen tuotteita. ”Pyrimme toteuttamaan heidän toiveensa siten, että kukat ja viherkasvit sopivat rentoon kokonaisuuteen”, toteavat Noora ja Carita.

Nooran ja Caritan ajatuksissa on, että he voisivat toteuttaa yrittäjyysopinnoista toteutumatta jääneitä suunnitelmia yhdessä jatkossakin ja saada edelleen asiakkaita osuuskunta Luonnosteen kautta. Onneksi olkoon Noora ja Carita valmistumisen johdosta ja aurinkoista kesää.

 Leila Arponen, työelämäkoordinaattori, hankeasiantuntija

AhlmanEdu, TYRSKY- työelämän rajapinta koulutuksen kehittämisen ytimessä, tyoelamanrajapinta.fi

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *