Työelämän Rajapinta Palvelut

Todellista arjen kumppanuutta

Niemen Tehtaiden www.niementehtaat.fi  yhteistyö SASKY koulutuskuntayhtymän kanssa on loistoesimerkki työelämän ja ammatillisen oppilaitoksen molempia tahoja tehokkaasti hyödyttävästä arjen kumppanuudesta.

Niemen Tehtaat Oy on perustettu jo vuonna 1898, jolloin sen päätuotteina olivat erilaiset puuesineet, kuten napit, leikkikalut ja lasten huonekalut. Nyt, yli 120 vuotta myöhemmin, yritys on laajentunut kolmen yrityksen kokonaisuudeksi. Niemen Tehtaat Oy Suomi tekee levytuotteita ja massiivipuutuotteita, Niemen Tehtaat Vietnam Ltd puutarhakalusteita ja koriste-esineitä ja Tallinnassa puolestaan toimii sohvatehdas Niemi Sofa OÜ. Yritysryhmään kuuluu myös kolme huonekaluliikettä Suomessa.

Niemen Tehtaat Oy:lla on toimipisteet Sastamalan Vammalassa ja Suodenniemellä, jossa yritys työllistää tällä hetkellä noin 45 henkilöä. Tehtailla suunnitellaan ja valmistetaan asiakaslähtöisesti päiväkoti-, hoiva- ja toimistokalusteita sekä yhä enenevässä määrin myös laivakalusteita. Sastamalaan sijoittuu myös Saskyn kanssa tehtävä yhteistyö, jonka peruspilarina on yhteinen oppimisympäristö.
Yhdessä hankittavalla koneella Saskyn puuteollisuuden opiskelijat pääsevät harjoittelemaan todellisilla Niemen Tehtaiden työkappaleilla, jolloin työelämä ja sen tarpeet ovat vahvasti opinnoissa mukana alusta lähtien. Niemen Tehtailta saadaan lisäksi yksi henkilö kouluttamaan ja ohjaamaan opiskelijoiden harjoittelua uudella koneella.

Saskylle ja sen opiskelijoille yhteistyö tuo käyttöön uuden, alan viimeisintä huippua olevan laitteen, joka varmasti motivoi ja innostaa nuoria hakeutumaan vilkkaasti puuteollisuuden opintoihin. Opiskelijat pääsevät suoraan yhteyteen työelämän kanssa ja tutustuvat kattavasti alaan ja sen laatuvaatimuksiin. Tämä sujuvoittaa siirtymää koulutuksesta työelämään, kun työelämä on mukana arjessa jo koulutuksen aikana.
Niemen Tehtaat iloitsee mahdollisuudesta päästä yhdessä Saskyn kanssa kehittämään puualan koulutusta ja varmistamaan tulevaisuuden osaajien saatavuutta työmarkkinoilla.

”Me olemme yrityksenä kasvu-uralla ja meille on erittäin tärkeää turvata alan osaamisen kehittäminen myös tulevaisuudessa”, sanoo toimitusjohtaja Panu Niemi. Niemi kertoo yhteistyön olevan askel kohti Saksassa hyviä oppimistuloksia tuottanutta mallia, jossa opiskelijat menevät jo opintojensa aikana töihin tehtaisiin. ”Meillä Suomessa on vielä liikaa vallalla ajattelua, että ensin on koulu, sitten mennään töihin”, Panu Niemi kritisoi. ”Opiskelijoilla on paljon enemmän valmiuksia siirtyä sujuvasti työelämään, kun he ovat päässeet siihen kunnolla mukaan jo opintojen aikana.”

Tällaista työelämän ja oppilaitosten arjen kumppanuutta TYRSKY-hanke pyrkii edistämään. Yhteistyön avulla työelämä pääsee mukaan kehittämään koulutusta, varmistaa osaavan työvoiman saatavuuden myös tulevaisuudessa ja sitouttaa opiskelijoita yritykseen jo opintojen aikana.

#työelämä #yhteistyö #kumppanuus #niementehtaat #byniemi #sasky #koulutuskuntayhtymä

Jaana Koivisto
Projektipäällikkö
TYRSKY – Työelämän rajapinta koulutuksen kehittämisen ytimessä

Lisätietoja

  • Panu Niemi, toimitusjohtaja, Niemen Tehtaat Oy
  • Antti Lahti, Kuntayhtymäjohtaja, SASKY koulutuskuntayhtymä

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *