Una Dunn ja Sinikka Antila

Motivaatio kohdallaan ja luottamus omaan osaamiseen – Onnistuneet koulutussopimusjaksot poikivat työpaikan

Tamperelaistunut Una Dunn valmistui Ammattiopisto Luovista puhtaus- ja kiinteistöpalvelualan perustutkinnosta kodinhuoltajaksi keväällä 2021. Muutto Mikkelistä vuonna 2018 uudelle paikkakunnalle, opintojen aloittaminen ja itsenäistyminen onnistuivat hyvin. Muutaman kerran kohteiden löytäminen isossa kaupungissa tuotti hankaluuksia, mutta Googlemaps auttoi tässäkin asiassa.  

Opintojen aikana ammatillisessa erityisoppilaitoksessa Una suoritti useita työelämäjaksoja erilaisissa työpaikossa tehden ylläpitosiivousta ja perussiivoustehtäviä. Kodinhuoltajan osaamisen alan opinnoissa hän työskenteli myös asiakkaan avustamisen, ateriapalveluiden ja pyykkihuollon tehtävissä päiväkodeissa ja ikäihmisten palvelukeskuksessa. Una kertoo opintojensa sujuneen hyvin ja työllistyminen on ollut hänelle tärkeä asia. 

Yhteinen matka 

Unan opintoihin kuuluva viimeinen työelämäjakso oli päiväkotikohteessa, jossa Sinikka Antila toimi Unan työpaikkaohjaajana. Una sai Sinikan silloin vakuuttuneeksi, että motivaatio ja osaaminen ovat hyvällä mallilla.  

Unan iloisuus ja innostuneisuus työn tekemiseen tekivät vaikutuksen Sinikkaan

Pitkän uran siivousalalla tehneenä ja lukuisia tutkintoja sekä puhtaus- ja kiinteistöpalvelualan erikoisammattitutkinnon suorittanut Sinikka on toiminut vuosien ajan vaativaa erityistä tukea tarvitsevien ammattiin opiskelijoiden työpaikkaohjaajana. Sinikka myös pystyi käyttämään Unan jakson aikana saamaansa oppilaitoksen tukea suoraan tähän kohteeseen ja vei tukiasiat itse kohteen käyttöön. 

Unan iloisuus ja innostuneisuus työn tekemiseen tekivät vaikutuksen Sinikkaan. Siitä se sitten lähtikin Unan ja Sinikan yhteinen matka. Nuoren ammatillinen osaaminen oli vahvaa ja palava halu työelämään oli nähtävissä. Sinikan vaihtaessa työpaikkaa keväällä olivat he Unan kanssa vaihtaneet myös puhelinnumeroitaan, ja sitten Sinikan sanoin kohtalo puuttui peliin. 

Uudelle työpaikalle 

Campusta Oy:n puhtauspalvelun palveluohjaajan töihin siirtyessään Sinikka huomasi, että kohteeseen on tulossa avoimeksi työ, joka olisi kuin Unalle tehty. Sinikka rohkaisi Unaa hakemaan paikkaa ja nyt heillä on yhteinen työmaa Campustan palkkalistoilla. Campusta Oy on yksi Tampereen suurimmista toimijoista kiinteistö- ja toimitilapalvelualalla ja Una palkattiin siivouspuolelle laitoshuoltajan tehtäviin.  

Una kertoo ammatillisten työtehtävien olevan hänelle opinnoista jo tuttuja, ja niistä itsenäisesti suoriutuminen on onnistunut hyvin. Unalle on räätälöity oma selkeä työohje, jossa on tukena myös aikataulu, milloin tilojen siivous on tehtävä. Una kertoi, ettei pomolle ole tullut yhtään valitusta hänen työskentelystään. Työtehtävät ovat niin tuttuja, että hän pystyy luettelemaan ne jo ulkoa oikeassa järjestyksessä. Unan työpäivät alkavat aamulla aikaisin jo kello kuusi ja työpäivän pituus on neljä tuntia, ja tämän pituinen työpäivä on hänelle oikein toimiva.  

Työn räätälöintiä 

Sinikka Antilalle vahvistui ajatus työntekijästä, jolle voidaan räätälöidä työtehtävää sopivaksi. Päiväkohtaiset tarkat työohjeet ovat olleet Unalla työn tekemisen tukena, sekä alkupäivinä saatu työhön perehdytys. Perehdytysohjelma jatkuu ja Sinikka on lupautunut olemaan Unan mentorina jatkossakin. Lisäksi oppilaitoksesta on jatkettu tuen sanoittamista ja kerrottu erilaisista tavoista ohjaukseen, uusien esiin tulleiden asioiden parissa nyt työllistymisen jälkeen. Yhteistyötä jatketaan matalan kynnyksen ajatuksella. 

Asiakkaat arvostavat vastuullisuutta 

Campustan toiminnassa nostetaan esiin vastuullisuus ja se, miten sitä toteutetaan yrityksessä. Palvelupäällikkö Kati Kollin kertoo, että vuosien varrella on paljon tapahtunut, mutta se on selvä, että Campusta on edelleen hyvä työnantaja, asiat hoidetaan niin kuin pitääkin. Arvojen kirjaaminen ei ole jäänyt sanoiksi vaan sanat johtavat tekoihin. 

Joskus on saattanut käydä mielessä, miten yhdistää siivousalan kovat laatutavoitteet ja työntekijän mahdolliset tuentarpeet, saavutetaanko laatutavoitteet? Campustalla Kati tietää, että työvoimapula on siivousalalla totta ja kaikki kivet on käännettävä. Miten erottua ja mitkä ovat ne keinot, joilla työnantaja voi vastata enemmän asiakkaiden tarpeisiin. 

Vastuullinen toiminta ja ekokompassi-järjestelmä on otettu käyttöön. Työn räätälöinti on uusi tapa löytää tekijällä sopivat olosuhteet työn onnistuneelle tekemiselle. Työn tekemisen uudelleen muokkaaminen voi olla ratkaisu työvoimapulaan. Unan tukipaketiksi muokattiin työohjeita yksityiskohtaisemmiksi, että hän voi seurata ajankäyttöään ja pysyy aikataulussa. Ajanhahmottamisen tukemiseen on otettu käyttöön kellonaikoja tarkasti noudattava ohjelma. Työt sujuvat räätälöidyn ohjeen avulla ja Una on pärjännyt hyvin. 

Jaana Koskinen, hankepäällikkö ja erityisen tuen asiantuntija  

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *