Kuvituskuva videokäsittelyohjelman näkymästä.

Kaikki Windows 11 käyttäjät voivat tehdä Opetus- perehdytys- ja ohjausvideot Clipchamp ohjelmalla

Aiemmassa blogitekstissäni ( https://shorturl.at/lsIMN )  kuvailin Valkeakosken ammattiopistolla toteutettavaa opetus- ja ohjausvideoiden tuottamiseen liittyvää TYKKY-hankeen pilottia. Kirjoituksessa kuvailtiin tarvetta löytää toimintamalli ja välineet helposti haltuun otettavalle, nopeakäyttöiselle sekä ilmaiselle kokonaisuudelle.

Editointiohjelma Premiere Pro CC, todettiin liian teknisesti vaativaksi laajemmassa käytössä ja maksullisen lisenssinsä vuoksi epäsopivaksi vaihtoehdoksi. Suunnitelmissa oli seuraavaksi tuottaa materiaalia PowerPoint ohjelmistolla, jota kaikki Windows -järjestelmää käyttävät voisivat hyödyntää. PowerPoint sisältää videoiden editointiin soveltuvia ominaisuuksia, mutta jo nopeasti todettiin, että alusta ei sovellu sittenkään videoiden editointiin. Editoitaessa PowerPointilla, videoiden toisto ei toimi kunnolla, ja videoleikkeet nykivät sekä pysähtelevät.

Pitkän kartoituksen jälkeen päädyttiin Microsoftin Clipchamp editointiohjelmistoon, joka osoittautui monin tavoin erinomaiseksi ratkaisuksi, ja sen avulla tuotetiinkin pilotissa useampi video sekä metalli- että catering -aloille. Clipchamp on vielä melko tuntematon ohjelmisto, mutta se on saataville kaikille Windows 11 käyttäjille. Ohjelmistosta löytyy sekä maksullinen kattavampi versio, että ilmainen versio, jolla perusopetusvideon leikkaaminen on helppoa, jonka avulla päästään ammattimaiseen lopputulokseen. Ohjelmistoa kehitetään jatkuvasti, ja se on ladattavissa Microsoft Storesta. Ohjelmisto saa Storessa alhaiset arviointipisteet, mutta suurin osa annetuista negatiivisista arvioista on annettu ohjelmiston julkaisun alkuaikoina vuonna 2021, jolloin ohjelmassa oli paljon virheitä ja epävakauksia. 

Clipchampin ilmaisversio sisältää lähes kaikki ammattimaisen lopputulokseen vaadittavat elementit: Non-lineaarisen moniraitaleikkauksen kuvalle ja äänelle, oman tai kuvapankin ilmaisten videoiden käytön, tekstien, grafiikoiden ja animaatioiden käytön, ilmaisen musiikkikirjaston sekä kuvan rajaamisen ja säätöjen hyödyntämisen. Materiaalia voidaan tuoda suoraan omasta puhelimesta, siirtää pilvipalvelusta tai omalta koneelta. Lopullinen video voidaan pakata suoraan haluttuun muotoon, kokoon ja alustalle (esim. Youtube, TikTok jne.).

Lisäksi käytössä on ominaisuuksia, joita ei löydy edes käytetyimmistä videoeditoreista: ohjelmalla voi kaapata videokuvaa joko pelkällä web-kameralla, tai yhdistelmällä näytön ja web-kameran kuvaa. Erittäin käyttökelpoinen ominaisuus on teksti ääneksi -toiminto, josta löytyy myös suomenkielinen vaihtoehto. Tämä toiminto korvaa kuvailuääniraidan teon ja 70:stä kielivaihtoehdosta löytyy yllättävän luontevat ja muokattavat vaihtoehdot, joilla saa videoiden selostusraidan tuotettua muutamassa minuutissa.

Pilotissa luotiin malli, sekä ohjeet videoiden suunnitteluun, käsikirjoitukseen, kuvaamiseen, editointiin sekä julkaisuun, joihin tehtiin oheinen ohjevideo: 

Ohjeen avulla ohjelmaa pilotoineet saivat tehtyä kuvaamisen sekä editoinnin käytännössä yhden työpäivän aikana.  Ohjeen pohjalta toteutettiin ohjevideot opiskelijatyönä VAAOn metallialan kolmelle erilaiselle pylväsporakoneelle, sekä Catering alan Kitchen Aid -yleiskoneelle. Ne löytyvät oheiselta soittolistalta.

https://www.youtube.com/playlist?list=PL5gl6nDNCKhYQJBlC8mwbdPdW05FMJYwF

Janne Kulosaari, Ohjaaja / hanketyöntekijä, VAAO

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *